Marts

Marts

Vores

Favorit

Der går min klasselærer

Klasselæren forelsket i pigen fra niendeklasse

Der går min klasselærer er Vores Favorit i marts.

Der går min klasselærer

Vi befinder os i Løsning midt mellem Horsens og Vejle, vi er lige gået ind i 2000. På byens skole er den ellers forstenede Erling blevet vækket til live igen da han har forelsket sig i Mira, elev i den niendeklasse, han er klasselærer for. Hun er bare så dejlig. Erling har fået kontakt til sine følelser. Sine sanser. Sig selv. Han lærer at sige fuck. Men resten af landsbyen er ikke blevet vækket. Den ligger stadig i dvale, kører som den altid har kørt. Vi fornemmer at noget er under opsejling. I netværkskablerne knitrer forbindelsen til resten af verden, musikken dunker og lyder ikke som noget, man nogensinde har hørt før. Trinbrættet genåbner. Og i borgmesterens datters affarvede hår træder fire skriggrønne striber frem. Der går min klasselærer er baseret på Jacob Skyggebjergs egne år på jyske landsbyskoler i sluthalvfemserne.

Februar

Februar

Vores

Favorit

Drengene fra Nickel

Drengene fra Nickel er en knusende koncis og modig roman af en af vor tids allerstørste amerikanske forfattere, hvis klarsynede og inderligt menneskelige fortællinger kaster lys på vores egen fragmenterede samtid.

Drengene fra Nickel

Elwood Curtis er fast besluttet på at blive til noget. Han er optaget af sin skole og tro mod Dr. Martin Luther Kings kamp for sorte amerikaneres rettigheder gennem fredelig modstand. Men i de amerikanske tresseres raceadskilte Sydstater skal der næsten ingenting til for at en ung sort mand kommer på den forkerte side af loven, og med ét ændrer alt sig: pludselig skal Elwood ikke længere på college, og i stedet føres han til Nickel Academy, en opdragelsesanstalt som påstår at gøre ”hæderlige, ærlige mænd” af drenge på afveje. I virkeligheden er Nickel Academy et mareridt, hvor enhver der sætter sig det mindste imod stedets depraverede autoriteter risikerer ”en tur ud bagved”. Elwood forsøger desperat at holde fast i Dr. Kings næstekærlige idealer, mens hans nye ven og medindsatte, Turner, mener at Elwood er naiv og verden korrumperet, og eneste måde at overleve på er at spejle undertrykkernes ondskab og kynisme.


Januar

Januar

Vores

Favorit

Skyggedanseren

Skyggedanseren

Skyggedanseren er en roman om en udsat piges ensomme, indædte kamp for at undslippe barndommens, mørke og finde frihed i et nyt liv langt mod nord.

Skyggedanseren

Sara Omar er dansk-kurdisk født i 1986. Hun har boet i Danmark siden 2001, er opvokset i Kurdistan, men måtte flygte derfra i slutningen af 1990'erne på grund af krig.

Frmesk er holdt op med at tale og spise. Hun tegner voldsomme tegninger og lemlæster sine dukker. KURDISTAN, 1994. Bedsteforældrene Gawhar og Darwésh kæmper for at give Frmesk livsglæden tilbage. Gawhar søger tilflugt i sin tro og sender Frmesk til koranundervisning i byens Store Moské, hvor Frmesks onkel Muhammad er imam, uden at ane, hvad der venter hende. Morfaren tager kampen op mod kvindeundertrykkelsen, åbner en hamam kun for kvinder og håber, at det hjertevarme frirum kan bringe lyset tilbage i Frmesks liv.


- December -

November

Vores

favorit

Hvor flodkrebsende synger

Hvor flodkrebsene synger tager læseren med på en svær, men også på sin vis lykkelig rejse gennem livet i marsken. Den giver en indsigt i et fantastisk naturområde og fremstiller på fineste vis følelserne og gåpåmodet hos en forladt og uønsket pige, der bliver til en stærk og selvstændig kvinde.

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Delia Owens er zoolog og har igennem 23 år forsket i natur og dyreliv i flere af Afrikas øde
egne, og har derfor en bred viden om naturen, der kommer til udtryk i hovedpersonens
nysgerrige og lærerige tilgang til den natur i Idaho, hun bor i. 


Kya er ikke, som de fine damer inde i landsbyen tror. Hun er følsom, intelligent og har overlevet i årevis alene ude i 
den sumpede marsk, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt, nysgerrigt og samtidig selve omdrejningspunktet og forankringen i hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker.....

November

November

Vores

favorit

Frank vender hjem

”Frank vender hjem er vildt god og meget morsom. Der er ingen, der rigtig kan skrive komik som Kristian Bang Foss” – Politiken

Frank vender hjem

Frank forelsker sig i Thea, som er yngste generation i den stenrige Holmberg-familie – datter af champagnesocialisten André og den feterede tv-personlighed Ingelise. Til familiefrokosterne i sommerhuset i Skagen er der plads til alle, som de siger, men Frank har en nagende følelse af ikke at høre til, at der er sket en fejl, og at han snart vil blive afsløret som bedrager. En dag forsvinder han under mystiske omstændigheder, og da han vender hjem, er det med en historie, der er meget svær at tro på.
 
Frank vender hjem er en fortælling om mennesker, der kæmper for at finde sig en plads i livet – en sjov og kulsort roman, der tegner et portræt af to vidt forskellige familier i et dansk klassesamfund, hvor nogle flyder ovenpå som korkpropper, mens andre går til bunds.

Oktober

Oktober

Vores

favorit

Søster, min søster

Søster min søster

Søster, min søster er en rørende og tankevækkende roman. En beretning, der giver indsigt og forståelse for de mange kampe, der er at kæmpe for en familie, når en af de nærmeste har et handicap og er afhængig af andres hjælp.

Søster, min søster af Katrine Nørregaard 

Vinderen af Politikens Romankonkurrence 2016 skriver med Søster, min søster en kærlig og humoristisk autofiktiv roman om sin opvækst med tvillingesøsteren, der er spastisk lammet. Det er en fortælling om at være givet det samme liv, men aldrig at have de samme muligheder.

Katrine og Stine bliver født tre måneder for tidligt som enæggede tvillinger. Katrine er sund og rask, hvorimod Stine har spastiske lammelser i arme og ben. Forældrene er unge, og efter tre år går de fra hinanden. Katrine og Stine er uadskillelige. I barndomsårene pendler de fra mors nyvaskede sengetøj og faste rammer, til fars cigaretrøg og spontane udflugter. I ungdomsårene flytter Katrine væk fra Stine for at begynde på universitetsstudie, men hun har svært ved at løsrive sig. Tanker om Stines fremtid fylder mere end tanker om hendes egen. 

September

September

Vores

favorit

Pariseren

En vidtgrenet fortælling om en ung palæstinensisk mand og det 20. århundredes turbulente begyndelse. En roman omkærlighed og afsked, venskab og arvestrid, længsel og pligt i den menneskelige søgen efter et sted at høre til.

Isabella Hammad

Isabella Hammad er født og opvokset i London, hvor hun boede i et palæstinensisk kvarter med sin familie. Hammad har studeret ved Oxford og Harvard, og flere af forfatterens noveller er blevet bragt i prestigefyldte udgivelser som Conjunctions og Paris Review.

Isabella Hammads debutroman er solgt til udgivelse verden over og har vakt opsigt med lovprisende ord fra nogle af tidens største forfattere.

I 2018 vandt hun den prestigefulde Plimton Prize for Fiction. Hun bor i dag i Brooklyn, New York.

August

August

Vores

favorit

Kvinder uden mænd

I Kvinder uden mænd skildrer Shahrnush Parsipur fem kvinder i et samfund domineret af mænd – deres liv, deres drømme og deres håb – og fortæller undervejs en poetisk og magisk historie om kærlighed, undertrykkelse og frihed i 1950’ernes Iran.

Shahrnush Parsipur

Den iranske forfatter Shahrnush Parsipur (f. 1946) begyndte sin karriere som producer på iransk tv og radio. I Iran blev hun fængslet flere gange, sammenlagt i næsten fem år – én af gangene efter udgivelsen af romanen Kvinder uden mænd – denne gang for sin ærlige og udfordrende skildring af den kvindelige seksualitet.

Bogen blev en undergrundsbestseller i Iran, hvor den stadig er bandlyst. Den er siden blevet
filmatiseret af den iranske instruktør Shirin Neshat. Romanen er oversat til flere sprog.

Shahrnush Parsipur bor i dag i eksil i Californien.

Juli

Juli

Vores

favorit

De nærmeste

I bogen følger vi tre søskende, der mødesi deres barndomshjem efter forældrenes død. Deskal opløse hjemmet og dele sorgen over tabetaf forældrene. Men som i de fleste familier er derspændinger, hemmeligheder og roller, som hverkener nemme at affinde sig med eller forlade.

Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby (f. 1970) debuterede i 2017
med den anmelderroste novellesamling
Jubilæum. De nærmeste er hendes første
roman. Ifølge Lotte Kirkeby, der selv har teenagebørn, beskriver bogen et vemodigt og ukontrollerbart sted i livet fyldt med modsatrettede følelser. Kirkeby er derudover journalist og medforfatter til fagbøger om barsel, alderdom og skilsmisse.


Lotte beskriver i romanen DE NÆRMESTE det sted, hvor man som voksen står midt i livet, hvor ens børn selv bliver voksne og ens forældre gamle, som et eksistentielt krydsfelt. Man er her selv konstanten, og alle andre, børn og gamle, er i transit. I bogen følger vi tre søskende, der mødes i deres barndomshjem efter forældrenes død. De skal opløse hjemmet og dele sorgen over tabet af forældrene.

Juni

Juni

Vores

Favorit

Søsterklokkerne

På en lille går i Gudbrandsdalen kommer tvillingesøstrene til verden under en usædvanlig hård fødsel. Pigerne er vokset sammen ved hoften og ned.

Lars Mytting

Lars Mytting er født i 1968 i Norge. Han debuterede med romanen Hestekræfter i 2006. Romanen blev oversat til en række sprog og udkom i Danmark. I 2011 kom den store non-fiction-bog Brænde, som
blev en megabestseller i flere lande og med titlen Norwegian Wood blev kåret til årets faglitterære
udgivelse i England i 2016.

Svøm med dem som drukner (2014) blev hans store gennembrud som skønlitterær forfatter. For den modtog han det norske svar på De Gyldne Laurbær, Bokhandlerprisen, og bogen har solgt over 175.000 eksemplarer i hjemlandet.

Søsterklokkerne er en stor nordisk slægtsfortælling om livet i et lille samfund, der giver læseren historie rig på drama, sagn, kærlighed og overtro. 

Maj

Maj

Vores

Favorit

Brødre

Yu Hua har med ‘Brødre’ skabt etomfangsrigt, episk værk, som igennemen prisme af sort humor viser et hidtiluset Kina.

Yu Hua

Yu Hua (1960) er født i Hangzhou i provinsen Zhejiang. Han voksede op under kulturrevolutionen, som er en væsentlig medspiller i flere af hans værker. Yu Hua har modtaget adskillige priser som forfatter. I 1998 modtog han Grinzane Cavour Award i Italien for ’At Leve’. I 2002 fik han James Joyce foundation Award, og i 2004 modtog han den franske Æreslegions orden i litteratur. 

PÅ DANSK ER UDKOMMET:
At leve
Dengang Xu Sanguan solgte sit blod
Den syvende dag
Brødre
Kina i ti ord (in press)

’At leve’ er filmatiseret af Zhang Yimou. Filmen blev forbudt i Kina, og Zhang fik et to-årigt forbud mod at lave film.

April

April

Vores

Favorit

Kærlighedens Antarktis

Sprogligt fængende (...) grufuld og smuk. - Børsen

Sara Stridsberg

(f. 1972) fik et internationalt gennembrud med Drømmefakultetet, (da. 2007), som hun også blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for, og som netop er blevet nomineret til en af verdens største litteraturpriser, Man Booker Prize. Med Darling River (2010) og Beckomberga (2014) befæstede hun sin position som en af Sveriges største nulevende forfattere.

I Kærlighedens Antarktis får den døde kvinde en stemme. Romanen handler om den unge narkoluder, Inni, og begynder med det bestialske mord på hende. I fortættede erindringsfragmenter fortæller Inni sin historie, der er fuld af smerte, men også rummer lysende momenter af kærlighed og ømhed. Hun fortæller om opvæksten med forældre, der lukkede sig om deres egen rus.

Marts

Marts

Vores

Favorit

Max, Mischa & TET-offensiven

Hvor længe kan man blive væk, før det er for sent at tage hjem?

Johan Harstad

Johan Harstad er en af Norges mest talentfulde unge forfattere. Han har flere romaner bag sig og har modtaget flere af Norges største litterære priser, heriblandt Brage-prisen og senest SULT-prisen i 2017, som gives til landets mest lovende yngre forfattere.


Den sommer Max fylder tretten, emigrerer han modfaldent til USA med sin familie. På Long Island tvinges han til at finde sin vej på gaden, at gøre kvarteret til sit eget, mens hans familie går i opløsning. Her møder han Mordecai og siden Mischa, en canadisk pige med en lovende karriere som kunstner foran sig. Og så er der Ove, Max’ onkel, som nu hedder Owen og bor på Manhattans Upper West Side. Han forlod Oslo i tresserne for at blive jazzmusiker, men endte som Vietnam-soldat, tabt for sin familie.